Vilan 2376 meter

Sista utflykten gick av stapeln förra söndagen. Erickssons var trötta, men det kändes bra mycket bättre när vi satt med Andersons i Älplibahn på väg upp för bergen. Vandring stod alltså återigen på schemat. Älplibahn är vår allra närmaste bergbana  som vi bara hunnit åka en gång tidigare. På ca: 1800 meter stannar banan och där finns en mindre restaurang med lokal meny som drivs ideelt av ett gäng härliga pensionärer.

Målet för dagen var att bestiga toppen Vilan som vi varje dag ser från Neugut. Nu kan man kanske inte säga att vi bestigit denna topp ordentligt eftersom vi "fuskade" och inte började från botten, men skulle vi börjat från Malans by hade vi nog behövt ett par riktigt pigga ben och precis hela dagen på oss.

Vilan är på 2376 meter och utsikten över vår dal är helt fantastisk.

På sina ställen var det riktigt mycket snö och varken mina eller Tonys skor var gjorda för detta, men det gick hyfsat bra ändå.



 




Tillbaka på restaurangen blev det en Bündnerteller och vitt vin från grannbyn Jenins. Vitt vin har vi inte druckit i några mängder här nere, men efter detta fick det bli ett besök hos Lilly i Maienfeld igen för att inhandla en flaska vitt.

Hääärlig dag med många skratt och fantastiska vyer...

Med oss hem hade vi en randig solbränna och nere i dalen bjöds det på över 30 grader.

Tack Johan och Anna för ett fantastiskt år här nere. Det var ett nöje att lära känna er!


Interlaken - Grindelwald - Luzern

En miniweekend går så snabbt förbi.
Tidig torsdagmorgon skulle vi ta oss mot Berner Oberland som regionen öster om Bern kallas. Innan vi kunde köra mot den lite mer västra delen (från vår sida sett) av Schweiz var vi dock tvungna att tidigare än väntat återvända till Lenzerheide. Anledning är en liten röd sak som inhandlades i Geneve, trodde att den färgglada kulören skulle göra det lite enklare, men nej...
det är inte meningen att jag ska ha någon plånbok! 

En timma senare... (ja det är så lång tid det tar att köra tur och retur när man ska över 1200 meter över havet även om det bara är ett par, tre mil) var vi så äntligen på väg. Eftersom det var långhelg hade vi först som mål att ta en liten badsemester av något slag ner mot Italien den här helgen, men alla schweizare vi känner har varnat oss för detta. Trots alla varningar var det ändå ett gäng schweizare som begett sig mot söder, rykten sa att det var 8 kilometer trafikstockning på sina ställen.
Hursomhelst i samband med att vi blev varnade blev vi även tipsade av vår härliga tysklärare att istället styra kosan mot Interlaken.. och så gjorde vi. Hanspeter som vår tysklärare heter tyckte även att vi på vägen skulle stanna vid ett Kloster som var sevärt - Kloster - Einsiedeln. Ett stopp i Einsiedeln fick det bli och när regnet började komma från himlen bar det av vidare mot Interlaken.
Det fina med att köra bil genom detta lilla land är att man kan stanna till precis där man vill och på vår genomresan stannade vi till vid  ställena ni ser på foto nedan... många intryck på kort tid, som vanligt med Schweiz!

Framme i Interlaken blev vi minst sagt förvånade, vi hade visserligen blivit förvarnade om att vi skulle stöta på ett gäng turister främst från asiatiska länder, men det var ingen som nämnt att huvudgatan mest skulle påminna om en paradgata från spanska solkusten. Vi förstod ändå ganska snabbt att vi skulle trivas, thai och kinesrestaurangerna låg sida vi sida längs med gatan, solen strålade, temperaturen låg runt 30 grader och bergen var än högre än hemma i Graubünden. Efter några vändor i city hittade vi till Hotell Post Hardermannli, slängde av oss väskorna, beskådade utsikten från balkongen och tog sikte mot Thai-mat. Thai-mat fick vi och satan vad gott det är. Vi konstaterade att det inte skulle bli någon ost-fondue som jag planerat på hotellet - på vårt hotell serverades det italiensk mat (med den fasaden(?).. yeah yeah!

Fredag morgon upp i ottan och intag av en rejäl frukost med lokala varor från hotellägarens egna gård. Alp-käse, hembakt bröd, ägg och äpplen från gården - Najs!
Vi skulle ut och vandra, dessvärre inte den vandring som vi blivit tipsade om eftersom stora delar av vandringsområdet fortfarande var stängt på grund av all snö. En kortare vandringsled var i alla fall öppen så den fick det bli... Delar av leden hette Romantikweg och det passade ju bra på vår lilla kärleksweekend. Vi var dock inte ett dugg nöjda efter denna etapp på ungefär 1.5 timma.. vi ville högre upp och när ett par framför oss helt sonika struntade i skylten där det stod "gesperrt" gjorde vi detsamma. En rejäl hög med snö hindrade oss inte trots att vi inte äger några ordentliga vandringskängor - Nähepp vi vandrade vidare och jag har sagt det förut, men jag måste säga det igen. Schweiz är förbannat vackert!
Cirka 1200 meter gick vi uppåt, uppåt och vid gott mod hela vägen. Totalt med fikapauser tog vandringen 4 timmar och känslan att nå "toppen" är grym. Uppe på toppen "Kleine Scheidegg" blev vi dock återigen förvånade. Plötsligt omringades vi av japaner och kineser och där på toppen fanns en riktig tågstation. Vi åt mat och drack en välförtjänt öl på en av restaurangerna, fotades av en fransman framför ett av Schweiz högsta berg Jungfrau (4158 m.ö h) och trängdes bland asiaterna och alla deras kameror på tåget ner.




Med trötta ben styrde vi bilen mot Interlaken igen och där sken solen minsann. Vi tackade för att den hållt sig borta under vandringen. En powernap på hotellrummet och sedan tog vi oss ut för att göra stan. Alla turister och souvenirbutiker till trots så bestämde vi oss för att vi gillar Interlaken. Från himlen "regnade" skärmflygarna" ner och mångfald rådde minst sagt i stan - Härligt!
 

Redan lördag och dags att åka hemåt. Innan vi åkte hemåt åkte vi förbi ytterligare ett par sevärdheter.
I Lauterbrunnen fick vi se vattenfallet Staubbachfalle där glaciärvatten faller från 300 meters höjd.
I Grindelwald var det extremt vackert.
Dessutom fixade vi till en av de bästa felkörningarna ever. Vi åkte genom en trång tunnel och sedan upp för serpentinvägar i hopp om att finna staubbachfall, istället fick vi ta del av en fantastisk view över Jungfrau. Isenfluh hette orten och jag höftar att det bodde knappt 100 personer i denna lilla by.




Nu kan man tro att vi verkligen borde åka hemåt, men klockan var inte mer än 13 vid det här laget och vårt nästa mål blev en av Schweiz vackraste och glamourösaste städer - Luzern. Tiden har liksom bara inte räckt till att besöka denna stad tidigare som bara ligger en och en halvtimma bort. Nu har vi i alla fall gått över Kapellbrücke - Europas äldsta träbro, anno 1333 dessutom fick vi fyllt på magen med en förvånansvärt nog - utsökt pizza. I Luzern hade vi med all säkerhet kunnat ägna oss åt shopping ett par timmar om affärerna varit öppna. Nu blev det istället lite fönstershopping och en rundvandring i innerstaden. Vacker stad som absolut var värt ett besök.


19.15 rullade bilen in på Neuguts parkering och två nöjda semesterfirare tillbringade kvällen i soffan med varsin påse chips. Tony kör den lite wild and crazy stylen - "Inferno", jag håller mig till mina lättsaltade som nästan är lika goda som OLW. Batterierna skulle helt enkelt laddas om ... idag har vi nämligen äntligen bestigit vår lokala topp Vilan 2376 m.ö.h och den som läser här imorgon kan få ta del av bilder från dagens strapats.
Tills dess over and out!

Engla 2 år

Idag fyller min systerdotter Engla 2 år.
Engla har vid 2 års ålder redan fler bus i bagaget än vad vi barnen Ericsson har tillsammans tror jag.
Engla kommer att få höra MÅNGA historier när hon blir lite äldre.
Engla har en känsla för uttryck och en stämma som inte är utav denna värld...
... men hon kan vara ungefär hur bedårande söt som helst också.
Hade mer än gärna varit hemma idag.
Kram Engla på din födelsedag!



Om ni försöker nå oss i helgen och vi inte svarar så beror det på att vi "bestiger" någon utav Schweiz högsta toppar.
Jag och Tony drar alldeles strax till Interlaken på vår sista weekend här nere. Vi tänkte oss något Schweiziskt och att döma av fasaden tror jag det serveras både fondue och raclette på detta hotell.



Mamma och pappas besök

Om två veckor vid den här tiden så hoppas jag att jag sitter i Skattagården på mamma och pappas nya altan. Kanske spelar vi lite sällskapsspel och förmodligen äter vi något jäkligt gott. I allra bästa fall är det fint väder.. om jag kunde beställa fint väder så hade jag unbedingt gjort det till de två första veckorna i juni.


När mamma och pappa var här så var vädret alldeles underbart på förmiddagen för att på kvällen bli regnigt och hör och häpna även en del vind. Balkongen har nog inte använts så mycket sammanlagt under den tiden vi varit här som den användes den helgen som mamma och pappa var på besök.

Min pappa är ju som de flesta säkert redan känner till ett stort fan av sol och morgnarna spenderade både han och mamma i solen på balkongen med varsin korsordstidning. Vi bestämde oss för att ta det hyfsat lugnt när mamma och pappa var här, men ändå hann vi med en hel del och nästan alla utflykter gick i vattnets tecken.

Som jag redan skrivit besökte vi Rheinfall direkt efter att mamma och pappa landat.

Lördagmorgon gick vi en morgonpromenad i våra neighbourhoods. Det är fantastiskt med kontrasterna här nere nu. De gula rapsfälten mot de snöbeklädda alptopparna gör dalen riktigt effektfull.

Efter promenaden packade vi snabbt om och spenderade sedan dagen vid vårt vattenhål Walensee dit även Johan och Anna mötte upp för en stund. Bortsett från alla eländiga knott (och en tillfälligt tom mage på undertecknad) så hade vi en härlig dag vid Walensee. Fortfarande finner jag det mäktigt hur bergen omringar sjön med klarblå-grönt vatten.

Hemma igen fixade vi i ordning oss och gick till vårt lokala steakhouse, männen beställde revben och för oss kvinns blev det grillade grönsaker med bakpotatis. Attans att vi inte hittat Steakhouse tidigare, så många gånger som vi förbannat det dåliga matutubudet i våra trakter och så har vi denna pärla så nära. Kvällen avslutades med fyrmanna-wist och spänningen är olidlig inför denna kamp mellan herrarna och damerna.



På söndagen begav vi oss till ett utflyktsmål som flera schweizare tipsat oss om och pratat om som ett riktigt smultronställe. Chrestasee hette målet för dagen och för att komma dit var vi tvungna att promenera en stund i "Sound-of-music" miljö och sedan in i skogen. Chrestesee ligger en bit högre upp och häftigt var att naturen där uppe kommit ungefär lika långt som när lillasyster & co. var här.
Häggen blommade för fullt och plötsligt var det april all-over-again - Coolt!
Ett knippe hägg-blommor fick naturligtvis hänga med hem och sprida vårdoft i lägenheten.

Väl framme vid Chrestesee måste jag som är uppvuxen vid havet nog ärligt säga att jag blev något besviken på detta "fantastiska smultronställe" "bästa badplatsen i Graubünden" så minns jag att en spelarflickvän uttryckte det. Njaeee... jag måste nog kontra med - Välkommen till Varberg och västkusten.

Vattnet var i alla fall klart och även om inte den gröna färgen syntes så väl från nära håll så kunde vi skymta den när vi kom upp på lite höjd och såg den ovanifrån lite senare. Med mini-Geni, tonfiskmackor och trevligt sällskap blev det i alla fall trevligt. När vi var nöjda bestämde vi oss för att besöka grannorten Flims där ett av de allra största skidområden i regionen utgår ifrån. Vi stannade för en kaffe och glass på ett hotellcafé. Med lite extra energi tog vi bilen och styrde den uppåt, jag hoppades på att vi skulle hitta ett najs utsiktplace och det gjorde vi ...med råge.

Mamma och pappas svindel gjorde sig påmind, men utsikten var så pass överväldigande att jag tror att de glömde bort den emellanåt??

Trötta som tusan efter dagens alla bestyr slängde pappa ihop ett gäng köttbullar - Grymt gott med svensk mat!


Inte långt ifrån Schweiz ligger kanske som bekant Tyskland och på gränsen mellan Tyskland och Schweiz ligger en sjö som heter Bodensee. I Bodensee ligger en ö som kallas blomsterön Mainau. Ön fick den svenska greven Lennart Bernadotte ärva på 30-talet av och är helt fylld av fantastiska trädgårdsanläggningar.

Vi hann inte ens kliva ur bilen på parkeringen förrän vi kunde konstatera att vi skulle sänka medelåldern på denna turistattraktion avsevärt (mamma och pappa inkluderat). Vitt hår var definitivt i majoritet. Hela ön var fantastsikt fint undehållen och jag kan inte ett dugg om blommor, men många olika sorter fanns där och arrangemangen var vackra. Temat på ön var 100 eftersom greve Lennart skulle blivit just 100 i år om han levat. På ön fanns inte bara blommor, där fanns också en kyrka och ett museum där öns historia återberättades och där man dessutom kunde prova olika kungligheters hattar.

I en byggnad/växthus hade de fixat tropiskt klimat och där kunde man se alla möjliga olika slags fjärilar. Så här är det i Malaysia upplyste jag mamma och pappa om ... Det blir nog fortsatt Spanien för deras semestrar =)

Ett par lökar fick vi köpt med oss hem och det ska bli intressant att se om de kan tänkas trivas på balkongen på Markus Meyers i sommar. I år har jag som plan att det ska var lite mer liv på vår härliga balkong, vi får väl se hur det blir med den saken. Inspiration fanns det i alla fall gott om på denna ö i Bodensjön.

På vägen hem stannade vi till på ett rastställe och käkade pastasallad.

"Ät nu inte för mycket ... när vi kommer hem väntar en överraskning"




Mamma fyllde ju år för en månad sedan och ungefär samtidigt sprang jag och Carro på en vinprovningsbutik i Maienfeld när hon var här nere. Jag, Carro och Christian bestämde oss för att lägga ihop till vinprovning och presentkort.

I Maienfeld dukades det fram en stor "Bündnerteller" En tallrik fylld med ost och kött från trakten. Systrarna som har hand om butiken var hur gulliga som helst och det slutade med att vi satt där i nästan tre timmar och drack Sicilianskt vin med den ena damen - Lilly. Egentligen är naturligtvis målet att kunderna ska köpa lokalt vin, men Lilly som själv blev sugen på ett glas kunde inte låta bli att öppna en av sina favoritflaskor. Lite runda under fötterna och med lite lokalt och den sista flaskan sicilianskt vin i påsarna lämnade vi Lilly och tackade för en väldigt trevlig kväll. Lilly har nu en stående inbjudan till Skattagården där hon ska hjälpa mamma och pappa styra upp lite vinprovningar =)

Vår Gerber vår chaufför för kvällen kom över med den nya innebandyfilmen från Warberg som han lånat och mamma och pappa förvånade mig med sina språktalanger. Jag visste ju att de kunde engelska, men kanske inte så bra - Grymt imponerande.
Med allt roligt vi gjorde den sista dagen så blev det ont om tid till en avgörande fyrmanna-wist. 3-3 står det i matcher och kampen får helt enkelt avgöras i sommar i Skattagården.


Mamma och pappa fick ett helt extra bagage, två par skidor med stavar och ett par pjäxor med sig hem och slapp nästan helt undan med att betala övervikt. Nägon dag i veckan borde jag och Tony provpacka... vi har mer saker med oss hem än vad vi hade hit.

Tack alla vänner och familj för hjälpen med att ta hem våra saker - Guld värt!


Tack mamma och pappa för ett härligt besök, uppskattar som sjutton att ni kommit hit två gånger för att hälsa på och se hur vi har det. Detta var alltså sista besöket och jag måste nu en tredje gång tacka..... alla som varit här nere. För oss har det betytt massor att vi haft något att se fram emot och kunnat dela med oss av allt vi sett, lärt oss och upplevt här nere.


Damernas

Idag bestämde vi oss för att det var en bra dag för spa. Vi tog bilen till Lenzerheide, bad om två biljetter till Wellness och möttes av ett "Nej det går tyvärr inte, tisdagar är wellness bara öppet för kvinnor - immer so"
Ehh... jaha sa jag och bet mig i tungan.. lagom nära att fråga "När det var männens dag". Jag vet inte så mycket om svenska simhallar, badhus och spa egentligen, men existerar speciella dagar i dessa bara för damer i Sverige 2009 också?
Ibland blir jag så trött på Schweiz...
Simhallen fick Tony i alla fall inträde till och även utomhusbadet. 1500 meter klarade vi av idag, tre åk i rutschbanan och det helt gudomliga utomhusbadet. 30 minuter rekommenderas man som högst vara ute i badet, vi överskred den rekommenderade tiden idag. Bortsett från när vattengympa-damerna tog igen sig efter sitt pass så var vi stundtals helt ensamma i utomhuspoolen. Det var förmodligen sista gången för en lång tid framöver som vi badade omringade av Lenzerheides vackra berg. Vemod tror jag det kallas.




Lenzerheide Sportzentrum vs. Håstens simhall


En underbar dag vid "medelhavet"

Hade egentligen tänkt att fylla dagens inlägg med information om vad vi gjorde när mina föräldrar var på besök... men det får faktiskt vänta - För vi har haft en helt fantastiskt härlig dag som jag måste skriva om när jag har det färskt i minnet.
Idag förflyttade vi oss minst hundra mil söderut, åtminstone kändes det så.
I förmiddags åkte jag och Tony till ett utav Anna & johans Geheimtip = typ smultronställe.
(Andersons befinner sig för övrigt i Rom och vi är INTE ETT DUGG avundsjuka...hoppas ni njuter där nere vänner ;)
Vi tog bilen till en liten ort vid namn Murg som ligger precis vid Walensee och därifrån hoppade vi på en båt som skulle ta oss till ett litet ställe kallat Quinten. I en folder som jag snodde med mig på båten står det att till Quinten når inte den kalla nordliga vinden och därav har de ett behagligt klimat som gör att det kan odlas vindruvor (off course), fikon, kiwi och persikor, dessutom växer där palmer. I Quinten bor det runt 55 personer året runt och det är den enda orten i Schweiz dit man inte kan ta bilen, alternativen är att vandra eller ta båten.
Himlen var klarblå idag - inte ett moln på himlen och då får Walensees redan blågröna vatten en ännu starkare kulör.
Framme i Quinten utforskade vi till att börja med den lilla byn. De flesta vi mötte hade rejäla vandrarkängor, jag och Tony hade lämpligt (?) nog valt flipflops.


Schteka stod egentligen på programmet, men Quinten var så himla vackert och mysigt att det där med att sola fick vänta. Lokalbefolkningen gjorde sitt bästa för att få ut så mycket som möjligt av turisterna (som sig bör) och det kan tyckas dumt att vi köper på oss grejer så här precis innan hemgång, men ibland går det bara inte att låta bli.
En kvinna med muskulösa armar hade en fantastiskt mysig liten krypin-affär där vi köpte på oss fikon och kiwi-marmelad, pesto, fikonsenap och solroskräm. Burkarna är så söta och jag tror att innehållet kan vara riktigt spännande.


Efter att vi stekt ett par timmar nere vid vattnet och Tony badat för andra (?) gången i år gick vi upp till en liten stuga där vi sett att de sålde rosévin. Det visade sig att den lilla butiken var obemannad. Vi plockade på oss två flaskor rosé och stack ;)... eller inte. Visst är det fascinerande att man kan lämna en vinbutik olåst med ett litet kassaskåp på bordet?
När man spenderat en dag vid "medelhavet" har man naturligtvis en solbränna med sig hem.
Välkommen tillbaka bruna hud!
                                     
Vi har också hunnit med en joggingrunda (den långa - and I made it!). TV4 och syskonkanalerna har precis lämnat oss för kvällen dessvärre, men det gör inget jag kommer strax sova som en klubbad säl. 

By the way - Rumänien var ju en brutal missbedömning från min sida, sanningen är att jag egentligen även tänkte skrivit in Azerbadjan, men var rädd att bli utskrattad ... såhär i efterhand kan jag konstatera att det var fler ute i Europa som diggade Arash och hans söta medsångerska.  

Kanske kan vi fixa en annorlunda frukost med våra nyinhandlade varor när vi kommer hem, någon hugad spekulant?

Ikväll ryker de sista ostbågarna...

Just nu:
Kollar vi Eurovision Song Contest som så många andra i Europa. Eftersom vi inte har några att dela våra åsikter med passar jag under pausen på att ge er en lägesrapport från Neugut.

I Schweiz tycker vi att Frankrike, Ryssland och Bosnien-Herzegovina har dragit sitt dramatiska strå till stacken. 

I Schweiz gillar vi Grekland eller framförallt sångaren... eftersom vi inte förstår allt vad den schweiziska mannen som rapporterar från Moskva säger så lyssnar jag på vad Tony tror (hittar på) att han säger - "greken har gjort koreografin själv", säger Tony och eftersom det är en ganska underhållande tanke så tror jag också på det.

I Schweiz tycker vi att det är kul för Shirley Clamp att hon tagit hem segern i den moldaviska melodifestivalen och därmed får sjunga "Hora din Moldova" -  Grattis Shirley!

I Schweiz tycker vi att tyskarna är fantastiska som alltid överraskar med ett extra ess i skjortärmen... not!

I Schweiz tycker vi att det fram till bidrag 11 eller 12 var ovanligt påklätt. Kanske har Europas länder äntligen förstått att "Den-som-visar-mest-hud-vinner" inte funkar.

I Schweiz tycker vi att Turkiet, Portugal och Rumänien är ganska käcka

I Schweiz tycker Tony att Malta är ok

I Schweiz har vi förstått av Aftonbladets rubriker att Norge är favorit och vi håller med


I Schweiz tycker vi (Alexandra) att det är fantastiskt spännande att en man som Andrew Lloyd Webber blandat sig in i leken med ett naturligtvis musikalinspirerat, men schysst bidrag

Nu följer den rafflande upplösningen, den som lever får se! 


10.30???...

...stod klockan på när jag vaknade i morse. När jag sov till så sent senast har jag ingen aning om.
Både jag och Tony är som många vet riktiga sjusovare om vi får, men här nere har det förändrats eftersom vi inte har tid att sova till middag när det finns så mycket att se.
Dessutom har vi på flera punkter när det gäller mat, träning och sömn båda förbättrat oss avsevärt allt på grund av att vi har mer fritid. Tänk vilken dröm att alltid jobba 80% och ha en extra dag i veckan för de där tråkiga bestyren som man egentligen inte vill ska inkräkta på ens fritid. På så vis får man ju helgen fri för att hitta på roliga saker istället.
En annan sak som i princip gått ner till 0% är vår alkoholkonsumtion, men den vanan har jag inget som helst intresse av att behålla... i alla fall inte i sommar.
Jag längtar just nu extremt mycket efter att korka upp på dessa platser -

Danska vägen
Bandholtzgatan
Gamla Köpstad
Östra Träslövsläge
Nyhemsgatan
Stråvalla Skattagård
Ågatan
Annebergsgatan
Stockholm
Norra Vallgatan
Bua
Göteborg
Ankaret
Hunnestad

... listan kan göras oändlig - and I like =)
Nu ska här scramblas ägg till frukost och sedan står det konstutställning och mässa på schemat.
Under helgen kommer det dyka upp ett inlägg om när mor och far var här....
...tills dess - Ha en kanonfin helg!

Stråvalla född 1982

Fredagkväll - Wonderful!
Inte nog med det, efter att jag och Tony tagit en långpromenad så kommer vi hem och hör och häpna mina vänner -
TV4 med alla sina syskonkanaler fungerar felfritt. Som tur är har jag som i kockprogram förberett lite och skrivit klart det här inlägget för en vecka sedan... så alldeles strax kommer jag sitta i soffan med ett glas rött och låtsas att jag är i Sverige.
Det är najs!

Nedan kan ni läsa om hur det gick till när alla tjejor födda 82 från Stråvalla möttes upp i metropolen Landquart



Det kändes som vanligt lite knäppt att möta upp bekanta i denna lilla by, men kul var det.

Tjejerna var ganska trötta efter flygresan och en dag som de spenderat i Zürich. Trots det hängde de med på rundvandring i Landquart på kvällen. Efter att vi ätit och blivit mätta gick vi huvudgatan upp och ner innan vi landade på vår lokala pub som valt det kreativa namnet - Pub... jaa varför krångla till det?


På pub visades hockey, men vi var mer intresserade av att dricka öl (och några Appenzeller shots) . Schweiz förlorade, stämningen kom liksom av sig och vi gick tillbaka hemåt.
Dagen efter  var vi tvungna att vara pigga då vandring i "Sound of music" miljö stod på  önskelistan. I min Lonely Planet står det att man ska ta sig till en liten by som heter Appenzell om man vill se det verkligt stereotypa Schweiz. Runt halv elva var vi på väg mot Appenzell med picknick och vattenflaskor i ryggsäckarna.
Appenzell är en liten pittoresk by med en "härlig" traditionell historia. När någonting ska beslutas i byn tar man sig ner till torget och röstar..... i form av handuppräckning. Numera får alla rösta, men fram till 1991 var detta bara förärat männen..undrar varför Schweizarna kallar folk från Appenzell långsamma?


I Appenzell var väggmålningar och byggnader fint bevarade och det kändes nästan som att gå bakåt i tiden litegrann när man gick omkring där. Det märktes också att vi inte var de enda turisterna som valt att besöka byn. Souvenirshopparna låg på rad och parkeringen var full av turistbussar.



Mellan klockan 12 och 14 hade de i Appenzell som på så många andra ställen här i Schweiz lunchstängt, som tur var hann vi prata lite med en kvinna i turistbyrån innan hon stängde igen för sin tvåtimmars lunch (?). Vi fick tips om en vandringsled och dit begav vi oss.

En timma skulle det enligt kvinnan ta att vandra mellan Weissbad och vårt slutmål Alpsee, men vi tog en lite längre väg (helt frivilligt). "Sound of music-känslan" som vi var ute efter infann sig ganska snart. 
Efter att vi käkat picknicken som tjejerna fixat innan vi stack så kände vi oss laddade för den sista biten mot alpsee... föga visste vi vad som väntade. Vandringen gick spikrakt upp på sina ställen och fotopauserna blev många. Man blir helt klart imponerad när man möter pensionärer och barnfamiljer som väljer denna promenad som söndagsutflykt... men kanske mest imponerad blev i alla fall jag av de tappra skidåkare som vi mötte längs med vägen. När vi satte oss och tog en öl fortsatte de säkert minst lika långt för att få ett skidåk pà kanske 10 minuter... och detta med all utrustning - Galet!
I år blev det till att maja på ett helt annat berg än vad jag är van vid, men nästa år är det ska jag med Skattagårdsgänget upp på i Stråvalla berget.


Framme vid alpsee smakade ölen gott och sjön var vacker och som tur är går det lite lättare nerför än uppför. Hemma i Neugut kraschade vi i soffan en stund och efter en kväll fylld med tjejsnack somnade vi alla snabbt.



Fredagen bjöd på hyfffsat fint väder, lördagen var det mindre utav den varan. Regn, rusk och grått - Trist!


Lördagen guidade jag runt turisterna i våra neighbourhoods och som vanligt stod Lichtenstein pà önskelistan. Lichtenstein - Maienfeld - Malans och som avslutning Chur.

I Maienfeld gjorde vi även ett stopp i en liten vinbutik och jag tror att de allihop gick därifrån med en flaska lokalt vin. Det är fint här nere med vinbutikerna.. man hinner knappt gå innanför dörren innan man står med ett glas i handen. Jag förklarade för damen att jag kör och att jag därför bara ville ha litegrann... "Schon guot" = "redan bra" sa hon  och fortsatte fylla på.

Inne i Chur blev det grym fika pà Café Mertz. Våfflor med färska jordgubbar, grädde och glass - inte äckligt alls.




Vi övervägde att bada i ett av Schweiz alla fantastiska badhus, men istället tog vi oss hem för att göra oss iordning inför kvällen. Kvällen bjöd nämligen på avslutninsgfest för Alligator Malans - Hangarbar! Hela fredagen när vi var och vandrade hade Tony hjälpt till med detta event.

Bar skulle byggas och ett flygplan som de byggt året innan skulle monteras upp i taket. Jag var lite spänd inför denna happening, men det visade sig bli en riktigt trevlig tillställning.

Så verkade även vårt besök tycka och taxin hem beställdes inte förrän efter 02.00.

Taxichauffören sade "Have fun" till Tony när vi alla stigit av. Han var nog en aning avis på Tony som lyckats få med sig fem svenska tjejer hem.


Med en anings huvudvärk steg vi alla upp i någorlunda tid på söndagen. Väskor skulle packas och snällt nog fick även en hel del av mina och Tonys saker plats i tjejernas väskor. Innan bilen styrde mot Zürich stack vi upp till favvobyn Mastrils för att ta lite utsiktskort... och vädret? 20 grader och solsken.


Vägen in till Zürich blev en något dramatisk upplevelse. En olycka hade inträffat i den redan så löjligt dåligt planerade staden Zürich där det dessutom byggdes om för fulla muggar - Härligt!

2.5 timma Neugut - Zürich flughafen är ett nytt slags rekord. En resa som vanligtvis tar 1.5 timme - extremt frustrerande och det hann även bli ganska svettigt både bak och fram i bilen. Boka om biljetter kändes inte alls intressant. Fem minuter efter att check-in borde ha stängt parkerade jag utanför flygplatsen och som tur var hade luckan inte hunnit stänga.


Det ska bli extremt skönt att slippa all "stau" (trafikstockning) som vi fått ta del av här.

Nåväl nu slutade det väl även denna gång och som jag förstod hade planen gått i tid. Hemma i Neugut var vädret fortfarande vackert. Jag och Tony lyxade med att gå till vårt lokala Steakhouse och dit tror jag vi minsann vi får gå igen.

Hemma i TV-Soffan däckade jag ganska snabbt med ett kilo lakrits på magen och den fantastiska filmen "Raggare" i DVD:n. Tack tjejer för enmysig helg och tack än en gång för "Die-Schwedische-box" allt kommer med all säkerhet komma till väl användning.



By the way -
Helt skoningslöst har jag stulit foton som Jenny-Ann tagit i Appenzell med sin fantastiska D90- Danke J -A



En försmak av sommaren i april....

Nu är både jag och Tony nysimmade. Tony har dessutom sprungit milen idag och vi ser till att ta vara på de sista veckorna här nere där vi har mer fritid än vad vi kan drömma om hemma i Sverige - På gott och ont!

Imorgon gott folk är det veckans bästa dag - Fredag


....och då kommer förhoppningsvis ett inlägg om när Stråvallabrudarna besökte Schweiz. =) 
Nedan följer en sammanfattning från vår härliga helg i Bern - Geneve - Frankrike

För ett par veckor sedan var Linda gräsänkling och vi behövde komma bort från bergen. Direkt efter jobbet på fredagen körde vi därför mot Bern. Som vanligt en del köer genom Zürich, men för övrigt gick resan ganska smärtfritt... förutom att vi hade problem att hitta till Heckenweg - Igen! Tur att Linda är så duktig på att vägleda oss genom Schweiz huvudstad.


Kvällen spenderades mestadels i soffan efter att vi avnjutit en förstklassig tacopaj. Vi bestämde oss för att komma upp i någorlunda tid dagen efter för att komma iväg till Geneve. Jag och Tony sov kungligt i Linda och Daniels säng och när klockan ringde på lördag morgon kändes "komma upp i tid" lååångt borta. Efter en snoozing på 10 minuter tog vi i alla fall tag i saken. Vägen ner till Geneve var kanonfin och trafiken flöt på.


Ganska snart efter att vi lämnat Bern kändes det franskt och jag vet att jag sagt det förut, men visst är det ganska coolt att det i detta lilla land nästan ryms tre länder. Det var till en början härligt att höra franska... tills man behövde hjälp med något och insåg att ens tyskakunskaper var värdelösa.

Framme i Geneve möttes vi nästan genast av den mastodontiska fontänen Jet d'Eau som de placerat i Geneve-sjön. Vattnen sägs spruta upp till 100 meter högt.. och ja det tror vi på. I Geneve utforskade vi även shoppingen och mannen i sällskapet var den som samlat på sig flest påsar när dagen var slut. Ett par nya skor och en T-shirt fick Tony med sig hem. Det var fint att gå i ordentliga butiker för en gångs skull och lite kultur hann vi minsann också med i form av 
Cathédrale Saint-Pierre och Grand Théatre de Genève.




Från Geneve är det inte långt till Europas högsta berg - Mont Blanc (eller nästhögsta om man vill att Kaukasus ska tillhöra Europa...) Mont Blanc betyder "vita berget" och orsaken kan vara att detta berg är snötäckt året om. Ganska viktigt är att man uttalar Mont Blanc rätt -  [mõ blã] med nasala vokaler. Vi tog sikte mot Mont Blanc och körde därmed över till Frankrike.
Halvvägs till Charmonix och detta väldiga berg på 4 810  meter fanns ett rastställe med panoramaview, där stannade vi till och fotade. Retligt nog var himlen klarblå mot Genevehållet till, men över Mont Blanc hängde en del irriterande moln så toppen kunde vi egentligen bara ana.

Nu kan vi i alla fall checka av Geneve och Mont Blanc på listan - Gött =)




"Hemma" i Bern var festen i full gång när vi kom tillbaka.. VM i hockey gick ju av stapeln här nere om någon missat detta. Hela paradgatan i Bern var fullsmockad av uteserveringar och dessutom bjöds det på livemusik i form av Stephan Eicher.
18 grader varmt och i bara kofta slog vi oss ner vid ett bord på en av alla uteserveringar, beställde in italienskt och ett glas vitt. Kändes som en försmak av sommaren och sådana här stunder inser man att vi verkligen bor ute på landet i detta landet Schweiz - Varberg känns som en riktig metropol i jämförelse med Landquart och Chur. Hoppas och tror att jag kommer uppskatta min hemstad än mer när jag kommer hem.


Söndagen hade vi planerat att sola på Lindas terass som att döma av hennes hudfärg gör sig perfekt till detta ändamål. På grund av moln grusades dessa planer och efter frukost gav vi oss istället av till Calebssons högsta berg - Gurten.

En kort, men intensiv vandring i 75 graders vinkel senare så stod vi där på Berns högsta berg och blickade ut över hela staden. Fantastisk utsikt och dessutom en najs restaurang där vi fyllde på med lite frukt, glass och gifflar. Återigen förundras jag över vilken fantastisk snäll hund Oliver är. Om jag var tvingad att skaffa hund skulle jag nog kidnappa honom.

Neråt gick det snabbt och efter att ha degat lite hemma hos Linda bar det av mot bergen och Grabünden igen. Såklart var det trafikstockning i Zürich, efter cirka en timma hade vi kommit igenom staden och jag säger det igen - Vilken fruktansvärt usel lösning att leda all trafik åt alla håll igenom HELA stan.
Danke vielmal Linda för din gästfrihet. Vi checkar gärna in hos Ericsson/Calebsson nästa år igen!


Efterkälken

Här inne på blggen händer det inte mycket bei moment.
Däremot har det hänt en hel del här nere.
Imorgon lovar jag ett inlägg från vårt besök i Bern, Geneve och Europas högsta berg. Innan dess ska jag sätta ett kryss på vår räkna-ner-dagarna-till-hemgång-resa och ni som läser kan ju medans ni väntar passa på att läsa någon av artiklarna nedan.

HN

Innebandymagazinet

Warberg IC

Japp nu är det helt klarigt - vi kommer hem =)


 


Utan internet i 10 dagar försmäktar vi ... i Neugut!

Men nu är internet tillbaka och jag siktar på att kunna skriva igen lite efter det här tvåveckors uppehållet.
Idag landade min mamma och pappa i Zürich. Vädret ser lite sådär säkert ut inför helgen så eftersom solen sken idag så åke vi direkt från flygplatsen till första utflyktsmålet - Europas största vattenfall - Rheinfall
Lite utflykstmackor i solskenet och sedan lite vin hemma i Neugut på balkongen, ungefär så har dagen sett ut. 
Nu ska vi bädda ner oss för att fortsätta vårt späckade schema pigga och utvilade imorgon


RSS 2.0